Sin categoría

ENVELLIR A CASA AMB EL SUPORT DE LES TIC. L’ÚS DE LA ROBÒTICA. LA PERSPECTIVA DE LES PERSONES USUÀRIES. Exercici de reflexió.

Miquel Domènech, Professor titular de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Grup d’Estudis Socials Ciència i Tecnologia (GESCIT).

CURA I TECNOLOGIA
Desenvolupament de robots socials que apareixen com a solucions a un escenari que es planteja com una crisis de la cura.
Actualment/Futur pròxim: cronificació de les cures: + malalts crònics, + gent gran = + dependència, ja actualment el 45% d’americans tenen almenys una malaltia crònica.
Debat: cura calenta vs. cura freda
*Marc del Debat: quins eixos hauria de tenir l’atenció a persones grans amb robots?
Però… què vol dir cuidar? La introducció del robot problematitza la idea de la cura, perquè quina és la seva direccionalitat?
Robot com a complement o substitut de l’ésser humà?
Com a complement el robot possibilita funcions.
Com ha substitut: s’ha de dissenyar robots de manera que la persona cuidadora segueixi tenint el seu lloc, que és qui “mirarà” a la persona dependent. Per aquest motiu també és important dissenyar robots que no semblin humans físicament parlant.

Robot coma dispositiu que connecta o aïlla l’ésser humà?
La cura sempre ha de ser bidireccional. La tele assistència a casa és una manera de cuidar a la persona cuidadora per part de la persona dependent.
Actualment hi ha la preocupació que la cura es fragmenti

Però allò que cura és només allò material?
S’ha d’integrar el robot en la xarxa de cures. Cuidar és un entramat, es cuiden coses, relacions, persones, significats,… és un entramat heterogeni, variable i no pas estàtic del qual la tecnologia sempre n’ha format part.
Què succeeix a l’introduir un robot a l’entramat de les cures? Aquesta és una pregunta important per tal de poder valorar què implica la introducció de robots en un procés de cures.

Dimensió Ètica
La tecnologia no és bona ni és dolenta, però tampoc és neutra: la seva aparició provoca canvis.
Per aquest motiu és importantíssim que la tecnologia sigui desenvolupada en un context democràtic on les persones puguin decidir sobre el seu nivell de tecnologització, fet que actualment s’està perdent.
El que sempre es troba sota amenaça és la nostra capacitat de decidir i no podem permetre’ns perdre-la.
Els robots incorporen valors (tenir sempre en compte el guió d’ús script que ja és tota una declaració d’intencions).
Darrere de la tecnologia sempre hi ha un projecte social.
El robot cobra sentit en un acoblament híbrid, és a dir que no substitueixi sinó que ésser humà i robot vagin de la mà.
És important que els robots no anul·lin la nostra capacitat de decidir, al contrari.
No és cert que la tecnologia anul·li les xarxes de contacte, les xarxes sempre han utilitzat tecnologia per a sostenir-se. La tecnologia sosté allò social.
Normalment la tecnologia és una solució. Exemple: robots interactius per nens amb tractament oncològic a l’Hospital de Sant Joan de Déu. Notícia relacionada: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/sanitat/amic-robot-lhospital-4714717
La tecnologia materialitza les relacions socials.

Warm Care vs. Cold Care
Els debats assumeixen que els humans donen cures càlides i els robots cures fredes, però l’entramat de les cures té una temperatura que depèn de les seves interseccions. Hi pot haver un entramat amb molta tecnologia que sigui càlid, temperat o bé hi pot haver un entramat ple de persones però que en el seu resultat sigui fred (exemple d’algun tipus de residències). No hem de simplificar, tenim diferents temperatures.
Per tant la resposta és que SÍ que podem crear llaços afectius amb la tecnologia si aquesta ens aporta algun tipus de valor: salut, companyia…
Les relacions amb robots no són sinó meres il·lusions, és un fake. Però.. i què no és un fake? O millor encara, qui escull què és la realitat/veritat?
La persona cuida el robot i el robot cuida de la persona, per tant hi ha una CONSISTÈNCIA EN LA RELACIÓ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s